Waarom hosting telt, ook voor ‘kleine’ websites

Een hosting uitkiezen is moeilijk: veel keuze en evenveel prijzen. Van €1,50 per maand tot honderden euro’s. Waar zit het verschil? En belangrijker: hoe bepaal je wat je zelf voor je site nodig hebt?

Goedkoop vs kwaliteit

Het kan verleidelijk zijn om te starten met een zo goedkoop mogelijke hosting, naarmate je website belangrijker wordt, ga je vanzelf ‘upgraden’. Niet per sé in features, wel in kwaliteit. Prijs is en blijft altijd een argument, uiteraard. Alleen kan je in het geval van hosting (net zoals bij veel andere services) best ook of zelfs voornamelijk op kwaliteit beslissen.

Veel klanten leren het verschil in kwaliteit tussen hostings helaas ’the hard way’… Een gehackte site die zonder dat je het wist al maanden je zoekresultaten in Google volspamt. Een home pagina die vervangen wordt door een banner van Anonymous. Zoekmachines die je in de zoekresultaten als ‘gehackt’ labelen. E-commerce listings waar plots ook porno tussen staat. Of erger: een onopgemerkte hack die al een jaar alles op je site monitort en alle gegevens van je klanten verzamelt en verkoopt.

Wanneer je het slachtoffer wordt van één van de scenario’s hierboven, kost dit je al gegarandeerd reputatieschade. Met de nieuwe General Data Protection Regulation die er in 2018 aan komt, ben je in het geval van gecompromitteerde persoonlijke data naast je reputatie ook je geld kwijt: Europa belooft monsterboetes als je onvoldoende beveiligingsmaatregelen neemt en hierdoor het slachtoffer van een hacker wordt.

Goedkope hosting kan dankzij de nieuwe General Data Protection Regulation erg duur worden.

Geen enkele hosting firma gaat je garanderen dat je website nooit meer gehackt wordt. Beveiligingsmaatregelen en adequate monitoring verlagen het risico gigantisch en zorgen ervoor dat je een hack, als die zou gebeuren, snel opmerkt zodat je snel kan ingrijpen en de schade kan beperken.

Je kan zelf veel maatregelen nemen, maar als je website op een zeer hackbare hosting draait, zijn dit potentieel maatregelen voor niets. Voornamelijk omdat het stuk hosting dat jij zelf kan beveiligen maar een zeer klein onderdeel is van de hele webserver. Voor al de rest kan je enkel op de zorg van je hoster terugvallen.

Professionele en gespecialiseerde hostings

Zoek een partner die bereikbaar is en met je meedenkt wanneer nodig. Een goede hoster is oprecht bezorgd om het welzijn (veiligheid en performantie) van jouw website. Immers: als jouw website gehackt wordt, draaien zij malafide code op hun machines.

Check bijvoorbeeld of de host SSL certificaten aanbiedt en die voor je wilt installeren (zodat je website via HTTPS te bereiken is ipv via HTTP). Op verschillende goedkope hostings moet je dit al snel zelf doen of rekenen ze daar in verhouding een erg hoge kost voor.

Ook: als jouw website het TV-journaal haalt, ga je (tijdelijk) meer bezoekers moeten aankunnen of heel je website gaat gewoon neer onder de druk en je mist je moment de gloire. Je host moet op dat moment je partner kunnen zijn en mee een (tijdelijke) oplossing zoeken zodat jouw site wél alle geïnteresseerden kan bedienen. Ja, hiervoor ga je meer betalen, maar je haalt niet elke dag het journaal he.

Geen enkel hostingpakket is kwalitatief voor elk type website. Hoe gespecialiseerder, hoe groter de kans dat de hosting een goede keuze is: elk type website, en zelfs elk Content Management Systeem (CMS), heeft kwetsbaarheden en sterktes. Een host die een pakket aanbiedt voor jouw soort website heeft waarschijnlijk een configuratie die hiervoor geoptimaliseerd is. Hoogstwaarschijnlijk neemt die host op dat gespecialiseerde pakket ook al extra beveiligingsmaatregelen tegen de aanvallen die voor jouw type website het meest voorkomen.

Voor WordPress heb je verschillende hosting firma’s die specifieke WordPress pakketten aanbieden. Reken voor zo’n pakket op een kost vanaf +/- €150,00 exclusief btw/jaar.

Voorbeelden van hosting partners:

En wat met Managed WordPress hostings?

Een stap verder heb je de markt van de managed WordPress hostings. Zij garanderen dat hun hosting configuratie 100% geoptimaliseerd is voor WordPress, zowel qua beveiliging als qua prestaties. De meesten nemen zelfs alle upgrades van WordPress voor hun rekening: zo zijn ze zeker dat ook jouw code altijd up to date is en sluiten ze zoveel mogelijk risico’s uit.

Managed hosting aanbieders gaan vaak ook erg ver in proactieve security monitoring. Zodat je als klant gewoon een prima onderhouden en zo veilig mogelijke WordPress site hebt. Een minpunt van managed WordPress hosting is wel dat je als klant minder vrijheid hebt: je kan op deze webruimte niet zomaar iets extra installeren (of bv gratis een 2e installatie opzetten).

Om aan te tonen hoe goed hun beveiliging tegen hacks is, geven ze vaak ook een site herstel garantie: als het toch misloopt, kuisen zij zonder meerkost alles op.

Het prijskaartje is vrij pittig, reken snel op €120,00 – €350,00 exclusief btw/jaar. Voorbeelden van managed WordPress hosting:

Je uiteindelijke keuze voor jouw website

Welke hosting je écht nodig hebt, hangt voornamelijk af van hoe sensitief de (gebruikers)data op je website is, hoe erg reputatieschade voor je is of hoe vervelend (onvoorziene) kosten en werk door een hack is.

Check zeker ook hoe je de support desk van een hosting firma kan bereiken, en of ze ergens vermelden binnen hoeveel tijd je een antwoord mag verwachten. Webruimte en bandbreedte zijn uiteraard ook argumenten, die hebben we hier niet vermeld omdat deze meestal voor zichzelf spreken.

Snelheid (performance) van de hosting is vaak een gevolg van de kwaliteit en zorg van de host: hoe professioneler en hoe gespecialiseerder de hosting, hoe beter de prestaties van de webserver meestal zijn. Soms zelfs met automatische, voor WordPress geoptimaliseerde caching.

Voor experimenten en low profile websites: kies gerust voor een goedkope hosting. Mag het wat kwalitatiever zijn? Kies dan tussen een gespecialiseerde of een managed hosting. Een gespecialiseerde biedt een degelijke service en meer vrijheid dan een managed hosting, bij een managed hosting hoef je je dan weer geen zorgen meer te maken omdat zij ook de technische zorg van je website deels overnemen.

Eender welke hosting je kiest: draag altijd ook zelf zorg voor je website. Sterke wachtwoorden, alles netjes geüpgraded, een bereikbaar contactpersoon voor je hosting, …

 

Nota: Con Impeto biedt zelf onderhoudspakketten aan inclusief hosting, voor deze hosting werken we samen met WPEngine. De andere hosts waarnaar we verwijzen, zijn hosting partners waarvan we weten dat ze kwalitatieve services aanbieden.

 

Contacteer ons

+32 486 52 68 24
veerle@conimpeto.be